Klarnet Merakınızı Bir Adım Öteye Taşıyın!
Klarnet birçok üflemeli ve nefesli enstrümana kıyas ile en çok aşina olduğumuz müzik aletidir. Bunun sebebini ve klarnet hakkında merak edilen önemli noktaları hep birlikte inceleyeceğimiz bu yazımızda konuyu akıcı halde sizlere sunmak istiyorum. Elbette klarnet hakkında önemli detayların yer alacağı bu yazımızda sizler için faydalı bilgiler olacağı kadar da yönlendirmelere de yer vereceğim. Öncelikle klarnet nedir gelin isterseniz kısaca bu konuya değinelim…
Klarnet üflemeli ve nefesli tür enstrüman sınıfında değerlendirilir. Klarnet ile birlikte kamış, baril, bilezik, şalümo, kalak ve bek gibi ifadeler duymaktayız. Kısaca klarnete enerji nefeslimiz ile bek kısmından verilir. Bizim bildiğimiz kısmı ile ağızlık kısmıdır. Ağızlık kısmı açık ve kapalı olarak iki sınıfta değerlendirilir. Ayrıca bek kısmımıza kamış bilezik yardımı ile konumlandırılır. Sonrasında ses deliklerinin olduğu üst ve alt bölüm devam eder. Baril ve kalak kısımlarının yer aldığı bu bölümler ile farklı delik diğer bir deyiş ile yüzük sayılarına sahip klarnetler karşımıza çıkmaktadır.
Klarnet emek vermeniz gereken oldukça eşsiz ses ve tını özelliklerine sahip türleri bulunan özel bir enstrümandır. Günümüzde karşınıza çıkabilecek klarnet türleri ise aşağıda yer almaktadır.
- Si Bemol (Bb) Klarnet
- Sol (G) Klarnet
- Mi Bemol (Eb) Klarnet
- La (A) Klarnet
- Alto Klarnet
- Bas Klarnet
Ben yazımızda ülkemizde sıklıkla kullanılan ve başlangıç düzeyleri için de tercih edilen bir tür üzerinde duracağım. Böylece hem sizleri teknik bilgiler ile sıkmadan bir adım daha atmanız için verimli unsurlar ortaya koymak istiyorum.
TÜRK Klarneti: SOL (G) Klarnet
Evet, işte böyle bir ifade duyduğunuza şaşırmış olabilirsiniz, dünyaca kabul görmüş ve bize hitap edilmiş bir klarnet türü bulunmaktadır. Sol klarnetin Türk klarneti olarak kabul edilmesinin sebebi ses aralığı ve benzeri unsurlardır. Bildiğiniz üzere enstrümanlar değerlendirildiği coğrafyadan etkilenebilen eşsiz unsurlardır. Bizim topraklarımızda ise sesin talep edilirliği göz önüne alındığında yani sesin kitleye göre evirilmesi ile birlikte Sol Klarnet hayata geçmiştir. Peki neden sol klarnet?
Klarnet ile ses icra edilirken belirli anahtar dizilimlerine göre enstrümanlar çeşitlenir. Tek bununla da kalmamakla birlikte icra teknikleri elde edilen ses ve tınıları değiştirebilir. İşte bizlere ait üstatların ezgileri ve nameleri bu işe şekil vermiştir.
Klarnette KOMA
Sol klarnetin Türk Klarneti olmasına sebep nokta ‘KOMA‘ dır. Koma bir çalma tekniği olmakla birlikte, enstrümanın sesine yanık, sızı ve yumuşaklık katmaktadır. Koma namesinin ise en verimli şekilde yapılabildiği klarnet türü sol klarnettir. Bunun da sebebi, sol klarnette iki ses aralığı 9 parçadan oluşmakta ve böylece ses geçişleri oldukça yumuşaktır. Fakat batı müziğinde değerlendirilen klarnetlerde ses aralığı 2 eşit parçadan oluşur, böylece geçişler sert ve ani olmaktadır. En verimli şekilde koma namesi elde edilmek istendiği zaman ise açık bek tipi değerlendirilmekle birlikte yumuşak yani düşük numaralı kamış modelleri kullanılır. Böylece kamışlar dudak tepkilerine daha kolay cevap verebilir. Kamışın dudak ve bek arasında ezilmesi yani teması ile elde edilen bu eşsiz tınıları duyunca etkisinde kalacağınızdan emin olabilirsiniz.
Umarım klarnet ve bilinmesi gereken detaylara akıcı, anlaşılır bir şekilde yer verebilmişimdir. Son olarak klarnete olan ilginizi bir adım öteye taşımak için mutlaka harekete geçmelisiniz. Bu noktada ise güvenilir tedarik kanallarından kullanım düzeyiniz başta olmak üzere bütçeniz ışığında klarnet modellerini değerlendirebilirsiniz. Ben Uğur Can Selli umarım sizlere klarnet ile olan serüveninizde değerli bilgiler sunabilmişimdir. Müzik içinde kalın, düzen ve sabırla emeğinizi bu muhteşem enstrümanlardan esirgemeyin…
12.05.2024