Işığın Büyülü Dünyası Sahne Işık Sistemleri
Sahne ışık ekipmanları, gösteriden beklenen etkiyi yaratabilmek için ihtiyaç duyulan temel görsel unsurlarından bir tanesidir. Düzgün bir aydınlatma sistemi, sahnenin net şekilde görünmesini sağlar. Işıkların doğru ayarlanması, sahne performansının daha verimli geçmesine yardım eder. Mekânın uyumluluğu açısından ışık sistemlerinin birbiriyle bütünlük arz etmesi önemlidir. Bütün ekipmanların doğru şekilde kurulması ve sahne aydınlatmasının tercih edilen mekâna uygun olması gerekir.
Sahne gösterileri büyüklüklerine, hitap ettikleri kitleye ve taşıdıkları mesaja uygun olarak özel ışıklandırma yöntemleriyle aydınlatılır. Canlı performanslarda, gece kulüplerinde, özel gösteri sahnelerinde gösterinin gücünü artırmak için ışıklardan sıklıkla faydalanılır.Profesyonel sahne ışık ekipmanları, gösterinin türüne ya da mekanın atmosferine uygun olarak tercih edilir.
Temel Sahne Işık Ekipmanları Nelerdir?
Temel sahne ışık sistemleri arasında görsel bütünlüğü sağlayan çok sayıda etken yer alır. Bunlardan en önemlileri şu şekildedir:
-
Donanım kablo sistemleri: Sahnedeki cihazların doğru şekilde çalışması, sahne performansının verimli olması için kablolama düzeni son derece önemlidir. Bütün cihazların güç ayarlarına uygun donanımlar, sahnede görünmeyecek ve ayak altında olmayacak şekilde yerleştirilmelidir.
-
Dimmerler: Sahnedeki ışığın parlaklık seviyesini doğru ayarlamak için kullanılan cihazlardır.
-
Kontrolörler: Işık kaynaklarının her birini ayrı ayrı kontrol etmeye ve gerekli düzenlemeleri yapmak için referans almaya yardımcı cihazlardır.
-
Aydınlatma sistemleri: Sahnedeki performansın yeterli ve istenen derecede gösterişli şekilde sergilenmesini sağlayan ışık sistemlerinin bütününe verilen isimdir.
Bu sistemlerin her birinin doğru şekilde konumlandırılması sahne ışıklarının düzgün şekilde çalışması için azami önem taşır.
Sahne Aydınlatma Türleri ve Özellikleri
Sahne aydınlatma türleri ve özellikleri, sahnenin büyüklüğüne, performansın türüne, kullanılan alanın niteliğine göre değişir. İç ve dış mekân aydınlatmaları birbirinden farklı güçlere sahiptir. Dış mekânda gündüz performansı sergilenirken doğal ışık kullanılması daha mantıklıdır. Gece performanslarında özellikle gün batımından geceye doğru ilerleyen saatler için sahne ortamında ışığın gücü kademeli olarak artırılabilir. Bunun için bir ışıkçı, performans sırasında kontrolör yardımıyla ışığın şiddetini ayarlar.
Sahne aydınlatması için uzun vadede üstün performans sunabilecek eşsiz ürünler arasında: sahne ışıkları, hazır ışık paketleri, efekt sistemleri, profesyonel ışıklar yer alır. Işık efektleri ve sahne aydınlatma aksesuarları arasında disko topları, lazer ışık, led par gibi çok sayıda ekipman vardır. Robot boyama ışık, spot ışıklar, ışık masası & mikseri bir sahnenin olmazsa olmazları arasında yer alır.
Bütün sahne ışıklandırma sistemlerinin kalitesi yüksek olmalıdır. Ev ortamında bir parti için seçeceğiniz disko topuyla sahne ışığı için seçeceğiniz disko topu aynı olmamalıdır. Sahne ışığı seçerken titiz davranılması gerekir. Bir de temel ışıklandırma sistemlerinin yanında ek ışık sistemlerine ihtiyaç duyulabilir. Bunlar yardımcı ekipmanlar sınıfında yer alır ve asıl ışıklandırmayı desteklemek amacıyla kullanılır.
Temel ışıklandırma sistemleri ile efektler birbirinden farklıdır. Temel ışıklandırma, sahne performansının izleyiciye doğru şekilde gösterilmesi için kullanılan temel ışık kaynaklarını içerir. Efektlerse bu ışıklandırmayı süslemek ve belli duyguları tetiklemek için tercih edilen yardımcı elemanlardır.
Işık Efektleri ve Atmosfer Oluşturma
Işık efektlerini kullanarak atmosfer oluşturmak için disko toplarını ve led par gibi farklı ışık kaynaklarını tercih edebilirsiniz. Hüzünlü bir ortam için sis perdeleri oluşturabilir, canlı müziklerde rengarenk efektler verebilirsiniz. Bunu size sağlayacak olan efekt cihazlarından bir tanesi disko topudur. Farklı efekt ayarlarını seçerek performans sırasında canlı ya da daha mat renklerde gösteri yapmanıza olanak tanır.
Led parlar yardımıyla da sahnede etkili görsel bir şov hazırlayabilirsiniz. Bu ışık ekipmanları 3200-7000 K renk sıcaklığına sahiptir. 4 kanallı led parlar, 18x10 W güçle çalışır. Hem iç hem dış mekânda kullanılabilen aydınlatma sistemleri, 360 derece dönerek sahne performansını çarpıcı ışıklarla destekler. Konserlerde kullanılan bu ışık sistemleri, barlarda ve canlı performans ortamlarında sıklıkla yer bulabilir. Dâhili şarj koruması özellikleri sayesinde üstün güç kapasitesine sahip ekipmanlardır. Hafif yapıda oldukları için sahne üstlerine kolayca asılarak bol sayıda kullanılabilirler.
Robot boyama ışık da atmosfer oluşturmak amacıyla kullanılan popüler ışık sistemlerinden biridir. 360 derece dönebilirler. Ayarlanabilir renk ve zoom özelliğine sahiptirler. Yedi ayrı renk ışık yansıtabilirler. Işık mikseri ile uzaktan kontrol edilebilirler. Lazer ışıkları da robot boyama ışıkları gibi sahne performanslarında sıklıkla tercih edilir. Hem eğlence ortamlarında hem de konser sahnelerinde yer bulan ışık türü, çok sayıda renk alternatifine sahiptir. Hareketli ışık sistemiyle eğlenceli müziklerde ortamı daha da hareketlendirmeyi sağlar.
Sahne ışık sistemleri için spot ışıkların ayrı bir yeri vardır. Sahneyi süzülmüş ışıklar içinde aydınlatan spotlar, ortam ambiyansını zenginleştirmeye yardım eder. Quenlite Beam-280 9R gibi Cam Gobo Türk Bayrağı Efektli, 280 W orjinal Osram ampüllü yüksek kaliteye sahip spot ışık modelini tercih edebilirsiniz. Lastvoice ürün yelpazesindeki zengin seçenekleri değerlendirerek profesyonel sahne ışık ekipmanlarını satın alabilirsiniz.
Strobe çakar ışık modelleri, yine eğlence sektörünün vazgeçilmez ekipmanlarından bir tanesidir. 1000-3000 W aralığında güç seçeneği bulunur. Kına, nişan, düğün salonlarında, gece kulüplerinde, konser alanlarında kullanılabilecek, yanıp sönme özelliği bulunan ışık türlerinden biridir. Parlaklık ayarını, müzik ve ses kontrolünü sağlayabilirsiniz. DMX özelliğiyle isterseniz manuel isterseniz otomatik kontrol özelliğinden faydalanabilirsiniz.
Işık masası & mikseri, sahne ışıklarının şatafatını ayarlayan, uzaktan kontrolle ışık ayarını azaltıp artırma olanağı sağlayan cihazdır. Aydınlatma sistemlerini sahne performansına ve alanın kullanım amacına uygun olarak uzaktan değiştirme olanağı verir. Sahne ışıklandırma sistemlerine entegre olarak çalışabilen ışık masası, aynı zamanda ses panosuna ve medya sunucusuna uyumlu çalışma özelliğine sahiptir.
Sahne Işık Teknikleri ve İpuçları
Sahne ışık sistemlerinin kullanım türleri, izleyicide uyandırılmak istenen etki açısından farklılık gösterir. Sahne ışıklandırmasında şu etkenler son derece önemlidir:
1.Sahne Işıklarının Konumlandırılması: Sahne ışıklarının konumlandırılması, ortamın doğru şekilde aydınlanması için azami öneme sahiptir. Konumlandırma her şeyden önce gelir. Bir performansı ya da ortamın genel havasını düzenlerken orada bulunacak insanları rahatsız etmeyecek şekilde düzenleme yapılması gerekir. Kapalı bir mekanda, gece kulübünde daha loş ortamlar oluşturmaya ve arada dans müzikleriyle ortamı hareketlendirmeye yarayan disko topları vardır. Bu mekanlarda loş bir aydınlatma tercih edilmesinin nedeni, genellikle insanların daha rahat davranmak istemeleridir. Eğlence mekanlarında insanlar daha çok kendi kendilerine ve arkadaş gruplarıyla vakit geçirmekten hoşlanırlar. Burada yaratılan ambiyans da buna hizmet eder.
2.Ortam: Düğün salonu, kına veya kır düğünü salonu gibi mekanlarda sahne ışıkları parıl parıl parıldar. Çünkü burada gelin ve damat asıl konu mankenleridir. Bütün dikkat onların üzerindedir. Göz yormayacak ama sahnenin net görünmesini sağlayacak bir ışık konumlandırması tercih edilir. İlk dans şarkısı çalarken etrafın loş sahnenin aydınlık olması sağlanır. Tiyatro salonlarında da bu aydınlatma türü ön plana çıkar. Oturan insanlar karanlıkta olmak suretiyle sahne herkesin görebileceği kadar aydınlatılır. Bu aydınlatma sistemi, sahnedeki kişinin odak noktası olması için düzenlenmiştir. Dikkat dağınıklığını azaltmak ve odağı asıl konuya yönlendirmek için noktasal aydınlatma sistemi kullanılır. Sahne her zaman asıl konudur. Buna uygun olarak tepe ışıklandırmaları, yerden aydınlatma sistemleri ve yanal ışıklar kullanılır.
3.Aydınlatma Teknikleri: Sahnede kullanılan aydınlatma teknikleri, konuya ve ışıkçının profesyonelliğine göre değişebilir. Elde edilmek istenen etkiye göre tek nokta aydınlatması kullanılabilir. Bu genellikle iki boyutlu etki yaratmak için tercih edilen ışıklandırma türüdür. İki noktadan aydınlatmayı tercih ederseniz bu noktada üç boyutlu görüntü elde edebilirsiniz. Işık eksen üzerine 30 derecelik açıyla verilir. Canlı performanslar için üç noktadan aydınlatma tekniği sıklıkla tercih edilir. Burada önde ve arkada iki ışık kullanılır. Işıkların ikisi önde 45 derece eksen dışı ve 30 derece yukarıya yerleştirilir. Arkada eksen dışı 60-70 derece ve 30-40 derece yukarıya yerleştirme tekniği kullanılır. Dört noktadan aydınlatma tekniği ise video çekimlerinde tercih edilebilir. Bu ışık türünde önde üç arkada bir ışık kaynağı bulunur. Özel efektlerde, gerilim hissi verilmek istenen durumlarda tercih edilebilir. Fon ışığı üç ışığa ek olarak kullanılır. Burada ışıktan gölgeleme ve aydınlatma noktasında yararlanılır.
Işık sistemlerinin sahneyi aydınlatması ve performansın istenen ışık düzeninde sunulması çok önemlidir. Bunu yaparken ortam aydınlatmasında kullanılan ekipmanların kabloları birbirine dolaşmamalı, sahnede ya da ortamda bulunan insanların hareketleri kısıtlanmamalıdır. Bir sürü kablonun göz önünde olması aynı zamanda büyük bir dikkat dağınıklığına ve göz yorgunluğuna sebep olur. Bu nedenle konumlandırma yapılırken hem hareket özgürlüğü tanınmalı hem de estetik bir düzenleme yapılmalıdır.
Sahne Işık Sistemleri Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir?
Sahne ışık sistemleri satın alırken ışık sistemlerinin kullanım alanlarına ve güç kaynaklarına dikkat etmelisiniz. Sahnenin türüne göre seçeceğiniz ışık türleri, elips şekilli, par, fresnel spot ve moving head olabilir.
Sahnedeki kişiye birden çok noktadan dikkat çekmek istendiğinde elips şekilli aydınlatma kullanılır. Parlar spot ışıklarının kapsama alanı dışında devreye girerek güçlü ışık sağlarlar. Farklı huzme açıları bulunur. Fresnel spot ışıklar yumuşak ışık elde etmek için tercih edebileceğiniz donanımlar arasındadır. Fresnel spot ışıklarda odak noktası yoktur.
Güç özellikleri, sahne ışıklandırması yapılacak alanın büyüklüğü ile yakından ilişkilidir. Güç özelliği bakımından uzun saatler dayanıklı modelleri tercih ederek profesyonel sahne performanslarını olması gereken kalitede sunabilirsiniz. Şarjlı ürünler için profesyonel sahne gösterilerinde yeterli oranda güç bulunması için bütün hazırlıkların önceden yapılması gerekir. Bütün ışıklar daha önceden prova edilmeli, gösteri zamanında kusursuz çalıştığından emin olunmalıdır.
Profesyonel ya da amatör sahne performansları için Lastvoice ve Quenlite marka sahne ekipmanlarını satın alabilirsiniz. Güçlü performansa ve dayanıklılığa sahip sahne ışıklandırma ekipmanları için şimdi buraya tıklayabilirsiniz.
Sahne Işıkları Fiyatları?
Sahne ışık sistemleri olarak adlandırılan sistemlerin bir çok türü bulunmaktadır. Bu ışıklandırma sistemleri genellikle ortamın durumuna göre isimsel olarak değişkenlik göstermektedir. Sizlere bu yazımızda sahne ışıklarının fiyatlarından bahsedeceğiz. Almak istediğiniz model alacağınız mekanın durumuna göre tabi ki değişkenlik gösterecektir. Last voice ses sistemleri sitesi size bu konuda bir çok ürün sunmaktadır. Sahne ışıkları bir çok ortamı ışıklandırma adına ihtiyaç duyulan ekipmanlar arasında yerini alır. Örneğin, sizlerin seçeceği ışıklandırma sistemi, sahne ışık standı diyelim. Bu ürünü site üzerinde indirimli olarak edinebilirsiniz. Alacağınız ışık sistemi diyelim ki baloncuk makinesi olarak seçtiniz, bu ürün last voice kalitesi ile indirimli bir şekilde satışa sunulmaktadır. Bu ve bunun gibi bir çok kategoriyi görebileceğiniz sitede birbirinden farklı ışıklandırma sistemleri bulunmaktadır. En uygun fiyatlı ışıklandırma sistemlerini site üzerinden sağlayabilirsiniz.